Mit jelent a Természetes és Organikus felirat?

Manapság egyre több embert foglalkoztatnak a testápoló termékekben lévő káros anyagok. Ezért egyre több cég tünteti fel termékein a "természetes", "természetes alapú", "bio" feliratot.
  • De mit jelent ezek esetében a "bio", "természetes" megjelölés?
  • Hogyan tud Ön megbizonyosodni arról, hogy ezek a termékek tényleg azokat az összetevőket tartalmazzák, melyeket feltűntetnek rajtuk?
  • Van-e egyáltalán természetes megfelelője az eddig használt vegyi anyagoknak?
Mit jelent a "természetes" és "organikus (bio/öko)" felirat a termékeken?

Sehol máshol nem használják a "természetes" vagy "organikus (bio/öko)" fogalmakat olyan önkényesen, és sehol máshol nem olyan homályos a jelentésük, mint a kozmetikai iparban. A felhasználó ezeket a fogalmat a "természetből származó"-val, azonosítja. Még ha az eredeti alapanyag természetes eredetű is, bizonyos feldolgozási eljárások oda vezetnek, hogy a jól csengő névvel ellátott végtermék már nem egészséges többé. A laikus ember az ilyen összefüggéseket nem ismeri fel.

TERMÉSZETES
-Mit jelent a Természetes szó nekünk? Így hangzik: Ami a természetben létrejön de nem kémiailag előállított.

-Mit jelent a Természetes szó a kozmetikai iparágban? Így hangzik: Az összes alapanyag, amit egy természetes anyagból ki lehet vonni.

Ezért lehet gyakran kémiai összetevőket látni a termékeken feltüntetve, melyeket további információval láttak el, mint: Egy példa: "Cocomide DEA" kókuszdió olajból nyert, feltételezhetően kémiai anyagokat adnak hozzá úgy ismert, mint "carcinogen", ami más szóval rákkeltő. Tehát ez az anyag, már nem biztonságos vagy természetes többé.

Egy másik példa a burgonyával: Ha gyermeked szeret burgonyát enni, vodkát is adnál neki? Természetesen nem. A vodkát burgonyából nyerik. De attól hogy természetes anyagból állítják elő, még nem olyan biztos, hogy ez jót tesz.

ORGANIKUS (BIO/ÖKO)
Organikus (bio/öko) az a mezőgazdasági rendszer, ami csak természetes módszereket és technológiákat használ, egészséges és tápanyag gazdag készítményeket állít elő.

-egy pár előállító a biológia kémiai definícióját használja, ami a szén atomokra támaszkodik. Például: "Methyl Paraben-t", mint biológiai tartósítószert tüntetik fel a terméken. A Methyl Paraben-t kőolajból nyerik, ami egy szénre alapuló vegyület. Tehát ha a kémiai iparág definícióját használják, lehetséges, hogy a Methyl Parabent, mint egy biológiai tartósítószert kell értelmezni, ami nagyon távol áll a mi biológiai definíciónktól.